Welkom bij Sannie's Massagepraktijk

Massages met aandacht



NIEUWS & BLOGS

Markt in Katwijk
Markt in Katwijk
0T0A2066
0T0A2066

NIEUWS


Terug naar overzicht

26-04-2023

HELP Ik heb veel stress en ik ben zwanger, wat kan mij helpen?

Zwanger zijn is een mooie, blije periode! Maar helaas komen er ook minder leuke omstandigheden aan het licht: je krijgt op een gegeven moment pijn in je rug, opgezwollen enkels, je kunt moeilijker je veters strikken door je toegenomen dikke buik ……en je maakt je ook zorgen om jezelf en je kind.

In dit blog geef ik aan welke klachten tijdens een zwangerschap vooral op kunnen spelen en wat massage voor jou (als zwangere vrouw) kan betekenen. Hierbij zoom ik in op spanningen tijdens en rond de zwangerschapsperiode.

Ik wijs hierbij wel op het feit dat je als moeder in spe en ook je kind tijdens het eerste trimester nog kwetsbaar zijn.

Veranderingen

Heel langzaam ontstaat er een nieuw leven in de buik van de zwangere vrouw. Dit heeft uiteraard lichamelijke gevolgen voor jou als zwangere vrouw en toekomstige moeder. Er komt door de groei van de baarmoeder meer druk op de rug en de buik. Veel vrouwen ervaren een bepaalde mate van angst en bezorgdheid met betrekking tot hun eigen gezondheid en die van hun baby. Ook kun je je zorgen gaan maken over de naderende bevalling. Zal het wel goed gaan, heb ik veel pijn tijdens de bevalling? Het lichaam past zich aan om te voorzien in de behoeften van de foetus. Maar deze veranderingen veroorzaken helaas ook bepaalde ongemakken.

Wat zijn nu de voornaamste klachten waar zwangere vrouwen mee te maken krijgen?

De voornaamste klachten zijn: hoofdpijn, rugpijn, slaapstoornissen, spierkramp, angstklachten/depressiviteit (met betrekking tot eigen welzijn en die van het ongeboren kind) en gewrichtspijn. Ook de pijn tijdens het bevallingsproces hoort bij dit rijtje.

Oorzaken angst/depressie bij zwangerschap

Een zwangerschap heeft een positieve verandering in het leven van een vrouw. Het is helaas wel zo dat het vrouwen tegelijkertijd kwetsbaar worden op mentaal en fysiek vlak. Angst en depressie horen bij zwangerschap, het wordt vaak gezien als een onderdeel hiervan. Dat is waarom vrouwen geen diagnose of behandeling zoeken. De angst kan te maken hebben met de verandering van hun lichaam, de komende bevalling, zorgen over hun eigen gezondheid en of juist over de gezondheid van de baby.

Angst wordt in verband gebracht met vroeggeboorte van het kind, laag geboortegewicht, achterblijven van groei van de foetus, meer misselijkheid en braken, langdurig ziekteverzuim tijdens de zwangerschap, keizersnede.

De verhoogde stress en angst zijn ook het gevolg van hormonale ontwikkelingen en vermindering van de slaapkwaliteit. Een oplossing om deze angst/stress te verminderen is zwangerschapsmassage.

Effecten massage en massagetherapie op stress en angst

Uit verschillende onderzoeken omtrent dit onderwerp blijkt dat massage gunstige invloeden heeft.
Bij de groep vrouwen wordt de depressie minder, ook de spanningen nemen af evenals pijn in de benen en rugpijn worden beduidend minder na regelmatige massagesessies.
Positieve bijwerkingen zijn er op het stresshormoon (deze wordt in toenemende mate afgegeven tijdens perioden met veel mentale spanningen) en noradrenaline (zorgen ervoor dat een deel van het zenuwstel harder gaat werken zoals hogere bloeddruk, tragere hartslag) gebied. De concentraties van de hormoonstofjes die je blij maken, zoals dopamine, nemen duidelijk toe na massages. Nog een pluspunt is dat een massagebehandeling het immuunsysteem positief beïnvloedt.

Samenvatting/conclusie

Diverse studies hebben inmiddels aangetoond dat de groei en ontwikkeling bij baby’s worden verbeterd en dat stress bij volwassenen wordt verminderd, maar alleen door toepassing van matige drukmassage.

Conclusie: Wil jij van je spanningen af? Ga eens naar een massagetherapeut of masseur die gespecialiseerd is in massages met name bij zwangerschap.

Note van de auteur: op dit moment geef ik nog geen zwangerschapsmassages.

Bronnen:

• “The effectiveness of massage for reducing pregnant women’s anxiety and depression; systematic review and meta-analysis: H.G. Hall, R. Cant, B. Carr, A Tremayne, C. Weller, S Fogarty, R. Lauche
Published in Midwifery, Volume 90, November 2020,102818
• “Massage therapy effects on depressed pregnant women” T. Field, MA Diego, M Hernandez-Reif; Pages 115-122; Published online 7 July 2009
• “Moderate pressure is essential for massage therapy effects”Tiffany Fiel, Miguel Diego & Maria Hernandez-Reif;Pages 381-385; Published online: 19 April 2010
• “Pregnancy massage reduces prematurity, low birthweight and postpartum depression” – Tiffany Field, Miguel Diego, maria Hernandez-Reif, Osvelia Deeds, Barbara Figueiredo
Volume 32, Issue 4, December 2009, Pages 454-460
• IOSR Journal of Nursing a nd Health Science (IOSR-JNHS) e-ISSN: 2320–1959.p- ISSN: 2320–1940 Volume 5, Issue 4 Ver. II (Jul. - Aug. 2016), PP 57-64 www.iosrjournals.org
“Effect op therapeutic Massage on relieving pregnancy discomforts” EmanA. El-Hosary, Hanan F. Abbas Soliman, SamahM. El-Homosy

Auteur: Sandra M. Brandjes, op 9 april 2023



Terug naar overzicht


 




E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram